Black Snake Moan: de blues van Captain Beefheart

Dat de muziek van de vrijdag overleden Captain Beefheart zijn wortels in de blues had, is bekend. Toch heeft de man tijdens zijn carrière maar weinig pure blues op de plaat gezet. Jammer, want Don van Vliet (zoals zijn werkelijk naam luidde) had er de stem (de zoon van Howlin Wolf?) en de feeling voor. Bovendien blies hij een gemeen stukje mondharmonica, ook al a la the Wolf: simpel, maar effectief en vooral barstensvol soul.

Als eerbetoon aan de man een playlist met de Captains blues, waaronder een aantal Howlin Wolf (logisch) en John Lee Hooker covers. Hoogtepunt wat mij betreft is de oudste van deze opnamen, een hondsvuige garage blues met de toepasselijke titel Metal Man. Door de piepjonge Captain in 1963 opgenomen met zijn bandje The Soots. Hoor na afloop van het nummer waarom geen platenmaatschappij er iets in zag. 

De meeste van deze opnamen zijn overigens afkomstig van de Grow Fins platen. Voor Beefheart-adepten ooit met dezelfde mythische gloed omgeven als de Basement Tapes van Dylan. Maar dat was voordat beide verzamelaarsobjecten gewoon in de winkel te koop waren.

Verder lezen: The Blues Roots Of Captain Beefheart


MusicPlaylistView Profile
Create a MySpace Playlist at MixPod.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...